Kahvin paahtaminen
Kahvin paahtaminen on fyysistä työtä, joka vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta. Paahtaja säätelee paahtokoneen lämpötilaa ja tutkii tarkasti jokaista erää, ottaen pienen näytteen rummusta näyteottimen kanssa. Paahtajan ammattitaitoon kuuluu tietää miten eri kahvit käyttäytyvät ja mikä paahtotyyli sopii kullekin laadulle parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Paahtajan on oltava innostunut ja kova kahvinmaistaja.
Kahvin paahtoasteet
Kahvin makuun vaikuttavat tuotantomaan maaperä, ilmasto-olosuhteet, lajikkeet, prosessoinnit – ja tietenkin paahtaminen. Jotta hienostuneet, arvokkaat single origin- ja tilakahvit saisivat ansaitsemansa makuprofiilin, on paahtimolla harkittava tarkkaan, minkälainen paahtoaste on kullekin pavulle sopiva. Arvostamme kahvin joustavuutta ja muuntautumiskykyä. Siksi paahdamme kahvimme useilla eri paahtoasteilla.
1/5 Vaalea paahto
Paahdamme yli ensimmäisen poksahtelun (first crack). Poksahtelu on kuuluvaa ääntä, kun pavussa oleva kosteus höyrystyy ja paine kasvaa, mikä saa pavun solurakenteen särkymään. Vaaleassa paahdossa kahvin omat luontaiset aromit tulevat selkeämmin esiin ja luontainen hapokkuus korostuu. Kontrolloimalla rummun lämpötilaa ja paahdon kehittymistä erityisesti poksahtelun alettua, voidaan saavuttaa kahvin maksimimakeus.
2/5 Keskipaahto
Paahdamme vielä edemmäs ensimmäisen poksahtelun jo loputtua. Mukautamme jonkin verran paahdon kehittymistä, jotta saadaan makuun hieman karamellimäisyyttä niin, ettei aromaattisuus kärsi.
3/5 Tummahko paahto
Paahdon vielä jatkuessa (ei kuitenkaan toiseen poksahteluun asti) kahvin aromaattisuus ja hapokkuus vähenee hieman. Vastaavasti suutuntuma tulee pehmeämmäksi ja maku suklaisemmaksi.
4/5 Tummapaahto
Tässä paahtoasteessa kuullaan jo pavun toinen poksahtelu. Hapokkuus edelleen vähenee, ja paahtamisen aromit tulevat esiin. Tämä aste on perinteinen espressopaahto.
5/5 Erittäin tummapaahto
Pavut tulevat kiiltäviksi, kun öljy nousee pintaan. Paahtamisen aromit nousevat esiin kahvin luontaisten aromien sijaan. Hapokkuus alenee, suutuntuma kevenee ja kofeiinipitoisuus laskee hivenen.
Tuoreus vaikuttaa kahvin makuun suuresti. Siksi se on erikoiskahvipaahtimolle tärkeimpiä asioita. Paahdamme kahvimme asiakkaille tilauskohtaisesti. Kahvit myydään papuina tai jauhettuina paahtotuoreina.
Suurina kahvin ystävinä haluamme, että myös asiakkaamme saisivat kokea mahdollisimman miellyttävän ja mieleenpainuvan kahvielämyksen.
Mokkamestareiden paahtolaitteisto
Mokkamestareilla on tällä hetkellä tuotannossa käytössään kolme erilaista paahtokonetta. Kaikki koneet ovat traditionaalisia rumpukoneita eri kokoluokissa.
Probat LP 5
Pieni kone, jolla voidaan paahtaa 1–5 kilon eriä. Maksimikapasiteetti on 20 kg/h.
Joper CRM-60
Isoin paahtokoneemme suurille paahtoerille. Rumpuun mahtuu kerrallaan säkillinen kahvia ja tunnissa sillä voi paahtaa jopa 250 kg.
Lisäksi näytepaahtoja varten on Probat-näytekone ja Sonofresco ½ kg:n paahtokone.
Probat Probatone 25/2
Portaaton lämmönsäätö ja ilmavirran säätö sekä paahtoprofiilien seuranta ja luominen paahdon aikana mahdollistavat tarkat paahtotulokset. Kerralla voi paahtaa 10–25 kg:n eriä ja maksimikapasiteetti on 100 kg/h.