Kahvin matka ja eri käsittelyvaiheet
Kahvi tekee pitkän matkan alkuperämaasta paahtimolle ja edelleen meidän nautittavaksemme.
Poiminta
Hienoimmat Arabica-kahvilaadut kasvavat ylhäällä vuoristoissa jyrkillä rinteillä, joihin ei aina ole edes teitä. Ilmaston on oltava riittävän kosteaa mutta ei liian kuumaa. Kahvimarjat poimitaan käsin ja ne on toimitettava mahdollisimman pian poimimisen jälkeen jatkotuotantoon käsittelyasemille.
Kahvin prosessointi
Käsittelyasemilla kahvit voidaan prosessoida monilla tavoilla, mm. washed-, natural- tai pulped natural/honey -menetelmillä. Kahvin prosessointi vaikuttaa kahvin makuun, täyteläisyyteen ja makeuteen. Eri maissa prosessoidaan kahvia eri tavoin liittyen ilmastoon, sademäärään, käytettäviin kahvilajikkeisiin ja kunkin maan käsittelytapoihin.
Kuivaus ja lajittelu
Prosessoinnin jälkeen pavut ovat vielä märkiä käsittelyn jäljiltä. Kahvipavun kuivaus tapahtuu betonipatioilla, kuivureissa tai korotetuilla verkkopohjaisilla pedeillä (African Bed), kunnes saavutetaan haluttu kosteusprosentti. Kuivauksen jälkeen pavut kerätään varastosäkkeihin ja kahvi saa levätä muutaman viikon.
Koneellisessa hulling-prosessoinnissa pavun pinnalta poistetaan papua suojannut kuivunut pergamenttikalvo. Lajittelukoneissa pavut lajitellaan koon mukaan ja vialliset pavut erotellaan käsin. Kukin laatu kulkee nämä vaiheet erillisinä erinä. Lopuksi kahvi säkitetään.
Tämän jälkeen kahvi on valmis myytäväksi.